Tai chi and green tea benefit women’s bone health
A study by an American research team has demonstrated that tai chi exercise (TC) and supplementation with green tea polyphenols (GTP) can benefit bone remodeling and muscle strength in postmenopausal women by reducing oxidative stress damage. One hundred and seventy-one postmenopausal women with osteopaenia (low bone mineral density) were divided into 4 groups: placebo - placebo pill plus no tai chi; GTP - green tea polyphenols (500 mg/day) plus no tai chi; placebo+TC - placebo pill plus tai chi (three times per week); GTP+TC - green tea polyphenols plus tai chi. The treatment phase of the study lasted for six months. The results showed that consumption of GTP (at a level equivalent to about four to six cups of steeped green tea daily) and TC independently enhanced markers of bone health. Both GTP and tai chi were also found to reduce levels of biological markers of oxidative stress, suggesting that they have anti-inflammatory activity. TC participants also reported significant beneficial effects in quality of life in terms of improved emotional and mental health. (Effect of green tea polyphenols and Tai Chi exercise on bone health in postmenopausal women with low bone mass: a 24-week placebo-controlled randomized trial. HYPERLINK "http://www.fasebj.org/" FASEB Journal. 2011;25.
Um estudo realizado por uma equipa norte-americana demonstrou que a prática de Tai Chi (TC) e suplementação com os polifenóis do chá verde (GTP) podem beneficiar a remodelação óssea e a força muscular em mulheres no período pós-menopausa, reduzindo danos causados pelo stress oxidativo. Cento e setenta e uma mulheres pós-menopáusicas com osteopenia (baixa densidade mineral óssea) foram divididas em 4 grupos: placebo - comprimido placebo adicionalmente à ausência de tai chi; GTP - os polifenóis do chá verde (500 mg/dia) e ausência de tai chi; placebo+TC - comprimido placebo mais tai chi (três vezes por semana); GTP + TC - os polifenóis do chá verde e tai chi. A fase de tratamento do estudo durou seis meses. Os resultados mostraram que o consumo de GTP (a um nível equivalente a cerca de 4-6 chávenas de chá verde por dia) e TC independentes melhoraram os marcadores ósseos. Ambos GTP e tai chi também reduziram os níveis de marcadores biológicos de stress oxidativo, sugerindo que ambos têm uma actividade anti-inflamatória. As participantes que fizeram TC também relataram efeitos benéficos significativos na qualidade de vida em termos de saúde emocional e mental.
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